| Autor |
RE: Kultura/ sztuka dyskusji
|
valdens
Użytkownik
|
| Dodane dnia 23-01-2009 20:14 |
|
| Wszystko płynie, jak powiedział... nasz kolega Samuel.
|
| - Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
dwa_warkocze
Użytkownik
|
| Dodane dnia 23-01-2009 20:25 |
|
Andrzej Pilipiuk napisał:
Cytat: Wyraz getto niektórym moim współ dyskutantom skutkiem nieuctwa kojarzył się tylko w jeden paskudny sposób.
Żenada. jak widzę, trudno jest Ci napisać cokolwiek bez ubliżania komuś (w tym przypadku mnie).
Andrzej Pilipiuk napisał:
Cytat: Chcecie być pisarzami. Musicie osługiwać się językiem precyzyjnie jak skalpelem. Tak by trafić do niekiedy zakutych łbów a jednocześnie by nie poodcinać sobie palców.
Której to umiejętności i Tobie życzę.
Cytat:
weźcie sobie do serca. Jak już bedziecie politykami, dzennikarzami i pisarzami pilnujcie żeby zapałek bylo niewiele, bo zejdzie się kilkaset Warkoczy i wolność słowa zgorzeje.
Warkocze są tylko za przestrzeganiem prawa i szacunkiem dla drugiego człowieka, bez względu na jego narodowość, kolor skóry, płeć, wyznanie, orientację seksualną itd. Wolność słowa powinna być ograniczana tam, gdzie zaczyna się prześladowanie innych, przede wszystkim zaś tam, gdzie jest łamane (obowiązujące w tej chwili w Polsce) prawo. Nie odkryję Ameryki, jak napiszę, że nasza wolność jest ograniczona wolnością drugiego człowieka.
Andrzeju Pilipiuku, nie szanuję Twoich poglądów, ale póki co nie obrażałam Cię, nie określałam Ciebie jako x czy y (przywołam tu użytego przez Ciebie durnia). Nie zarzucałam Ci nieuctwa itd. Bądź więc uprzejmy i powstrzymaj się również od takich zachowań, bo to po prostu nie uchodzi.
|
| "Nobody expects the Spanish Inquisition!"
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 28-01-2009 09:34 |
|
Cytat: Jerzy napisał/a:
Załączyła film, zdjęcia i opinię dr. Dariusza Libionki, kierownika działu naukowego Państwowego Muzeum na Majdanku. Stwierdził on, że "symbolika pozdrowienia wzniesioną prawą ręką jednoznacznie kojarzy się w Polsce z ruchem faszystowskim i dla społeczeństwa polskiego ma wydźwięk negatywny".
c
hmmm... Dyrektor takiej placówki powinien raczej zwrocić uwagę na skojarzenia gestu z nazizmem - bo to "mocniejsze" Chyba że sam nie odróżnia tych dwu ideologii albo liczy na to że inni nie odróżniają...
A tak swoją drogą. Kilka lat temu był konwent miłosnikow fantastyki w Lublinie. Pech chciał że w ten sam wekend zjazd zrobili sobie jacyś łysi. Więc policja stała na dworcu i łapała każdego ko sie wydawał "dziwny". (W tym kilku naszych - jadących na konwent). :
A potem jeszcze się chwalili się w prasie że udało im się niedopuścić do nazistowskiej imprezy.
Idioci. Bo do czego sporwadziła sie akcja policji? do nękania łysych. Ja bym raczej doprowadził do tego żeby się na tej imprezie zebrali i wkroczył gdy będzie w "pełni rozkwitu". Pociągiem wolno jeździć każdemu - i za to nie mogli skinom zrobić absolutnie nic. A tak można by postawic zarzuty...
Cytat: dwa_warkocze napisał/a:
Andrzeju Pilipiuku, nie szanuję Twoich poglądów, ale póki co nie obrażałam Cię, nie określałam Ciebie jako x czy y (przywołam tu użytego przez Ciebie durnia). Nie zarzucałam Ci nieuctwa itd. Bądź więc uprzejmy i powstrzymaj się również od takich zachowań, bo to po prostu nie uchodzi.
Dobra będę grzeczny.
a przeproszenia za "rasizm" się doczekam? 
ps. Getto Weneckie od którego pochodzi nazwa dzielnic żydowskich istniało 450 lat. smutne że niektorym to określenie kojarzy się tylko z krótkim okresem hlocaustu.
i znowu nowy tydzień.
i nadal nie ma przeprosin...
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 08-08-2009 02:42 |
|
Cytat: Żenada. jak widzę, trudno jest Ci napisać cokolwiek bez ubliżania komuś (w tym przypadku mnie).
Ubliżania? A co, podałaś inne wyjaśnienie tego, że masz takie a nie inne skojarzenia?
Cytat: Warkocze są tylko za przestrzeganiem prawa i szacunkiem dla drugiego człowieka,
Chyba, że ten drugi człowiek krytykuje twoje przekonania, a prawo jest po jego stronie. wtedy człowieka wyzywa się od różnych, a prawo się lekceważy. W końcu wystarczy oskarżyć o nietolerancję i już można wylewać na kogoś pomyje do woli, prawda?
Cytat: Nie odkryję Ameryki, jak napiszę, że nasza wolność jest ograniczona wolnością drugiego człowieka.
Pusta regułka, nic więcej. Wolność jest ograniczana społecznymi zasadami. Kto tych zasad nie akceptuje, nie będzie tolerowany.
Cytat: (przywołam tu użytego przez Ciebie durnia)
Powiedziała osoba wyzywająca oponentów w innym temacie od homofobów.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
dwa_warkocze
Użytkownik
|
| Dodane dnia 08-08-2009 10:43 |
|
Chyba bardzo Ci się nudziło, skoro odświeżyłeś temat ze stycznia.
A ze mnie zejdź, chyba, że lubisz monologowanie - nie próbuję już dyskutowania z Tobą, szkoda mi czasu.
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 08-08-2009 11:48 |
|
Cytat: Chyba bardzo Ci się nudziło, skoro odświeżyłeś temat ze stycznia.
Pojawił się na liście na stronie głównej. Pewnie Pilipiuk coś kombinował w swoim poście 
Cytat: A ze mnie zejdź,
Naprawdę myślisz, że mam ochotę na ciebie w ogóle wchodzić?
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
| Dodane dnia 01-09-2009 17:56 |
|
Fajny temat nie wiedziałem, że ktoś założył. A dobrze, że go znalazłem, bo ostatnio rozmowy na forum stały się dla mnie odpychające. Nie żebym czuł się dotknięty jakimiś insynuacjami pewnych osób na mój temat, bo jak mniemam to wszystko w żartach i na niby, ale poziom jest niewyobrażalnie niski. Sztuka dyskusji, to temat do rozważenia. Kultura dyskusji? Na PP pojęcie nieznane. Ludzie obrażają innych, są agresywni, wulgarni, niegrzeczni. Najgorsze jest to, że niewielu rozmawia z argumentami, rozmawia się z osobami. Przecież dyskusja merytoryczna powinna dotyczyć wypowiadanych słów, faktów, nie zaś cech osobowościowych współrozmówców. Z tego wszystkiego martwi mnie jeszcze to, że sam poddaję się często tej tendencji.
Taka moja smutna refleksja.
Mimo wszystko cieszy mnie, że poziom literacki wcale nie spada, a wydaje mi się, że to jest głównie portal pisarski, nie forum dyskusyjne. Taki miły akcent na koniec tej wypowiedzi.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
dwa_warkocze
Użytkownik
|
| Dodane dnia 01-09-2009 19:41 |
|
Pisałam już w kilku wątkach o tym, ale reakcji nie widziałam. Przeszkadza mi chamienie języka, tolerowanie określeń "cipa" (o Chince niewiedzącej, gdzie jest Warszawa), nazywania Rosjan Ruskimi, pytania: "Chyba lesbą nie jesteś".
Może jestem przewrażliwiona, ale w takim miejscu jak to wolność słowa powinna być nieco ograniczona kanonami kulturalnego słownictwa.
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
Samuel Niemirowski
Użytkownik
|
| Dodane dnia 01-09-2009 20:30 |
|
| A co Ty widzisz złego w pytaniu Cię o to, czy jesteś lesbą? Jako naczelny lewak tego portalu powinnaś nie widzieć w byciu lesbijką niczego złego. Ba, takie pytanie, to prawie jak politpoprawny komplement.
|
"Nie będę zmieniał świata ani Zachodu. Podążą one ku swoim celom tak jak spadająca gwiazda. Ja będę jednak pracował i zmieniał się".
E. Wiechert
www.prozafotografii.blox.pl
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
Elwira
Użytkownik
|
| Dodane dnia 01-09-2009 20:47 |
|
Cytat: Samuel Niemirowski napisał/a:
A co Ty widzisz złego w pytaniu Cię o to, czy jesteś lesbą? Jako naczelny lewak tego portalu powinnaś nie widzieć w byciu lesbijką niczego złego. Ba, takie pytanie, to prawie jak politpoprawny komplement.
Ale orientacja seksualna danej osoby jest jej prywatną sprawą, a pytania prywatne nie powinny się pojawiać na forum.
Mało tego, pod jednym moim tekstem pojawiło się pytanie, czy uprawiam seks tak jak piszę. No przepraszam, ale to chyba również było nie na miejscu...
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 01-09-2009 23:59 |
|
Chyba jakieś przewrażliwienie tu wyczuwam.
Chyba portal jest po to, by prowokować i pisać ?
Wolicie mydliny i wazelinę ?
Piłsudskiego stawiamy za wzór dobrego Polaka. A język miał on wyjątkowo kwiecisty.
I co ? Jak się teraz o nim mówi ?
Że był prymityw ?
Czy może, że wielki człowiek, strateg i orator ?
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
| Dodane dnia 02-09-2009 04:03 |
|
Przykro się robi.
Cytat: A co Ty widzisz złego w pytaniu Cię o to, czy jesteś lesbą? Jako naczelny lewak tego portalu powinnaś nie widzieć w byciu lesbijką niczego złego. Ba, takie pytanie, to prawie jak politpoprawny komplement. Widzisz Samuelu, podałeś przykład tego o czym mówię. To już nie chodzi o twój język, tylko o to że w tym momencie, atakujesz konkretną osobę, miast skupić się na wypowiedzi.
Cytat: Mało tego, pod jednym moim tekstem pojawiło się pytanie, czy uprawiam seks tak jak piszę. No przepraszam, ale to chyba również było nie na miejscu... Albo tu także przykład prywatnych wycieczek i to w komentarzu.
Cytat: Chyba jakieś przewrażliwienie tu wyczuwam.
Chyba portal jest po to, by prowokować i pisać ? Prowokować? Pewnie, ale dla mnie pisanie lesba, cipa, kretyn, pedał, nie jest prowokacją, raczej kojarzy mi się z liceum.
Cytat: Wolicie mydliny i wazelinę ? Nie. Ale można być niemiłym i szczerym w kulturalny i merytoryczny sposób. To takie trudne dla inteligentnych ludzi?
Cytat: Czy może, że wielki człowiek, strateg i orator ? No tak, tylko był w trochę innej sytuacji. Zabijał też ludzi na wojnie, my z tego powodu także mamy usprawiedliwiać zabijanie na PP? Oczywiście, że nie.
Jak już ktoś nie potrafi pisać bez jadu i agresji, mógłby chociaż robić to w sposób mniej prymitywny.
Ale skoro taki ma być PP, skoro większość to bawi, to trudno. Ja stąd nie chcę iść i tak.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 02-09-2009 13:38 |
|
TomaszObluda napisał/a:
Cytat: Wolicie mydliny i wazelinę ? Nie. Ale można być niemiłym i szczerym w kulturalny i merytoryczny sposób. To takie trudne dla inteligentnych ludzi?
Ale chyba pewne zabiegi robi się celowo?
Tak jest temat do dyskusji, w przeciwnym wypadku nie byłoby właśnie tego tematu wcale 
Cytat: my z tego powodu także mamy usprawiedliwiać zabijanie na PP? Oczywiście, że nie.
Tu nikt nikogo nie zabija. Najwyżej prowokuje. A całe życie człowieka to jak wojna z innymi o przetrwanie w społeczeństwie czy dla innych wygodne, hedonistyczne życie.
Cytat: Jak już ktoś nie potrafi pisać bez jadu i agresji, mógłby chociaż robić to w sposób mniej prymitywny.
Zdję sobie sprawę, że pijesz do mnie. Ależ oczywiście mogłbym. I zapewne niejednokrotnie zauważyłeś, że robię to często jezykiem wyważonym, naukowym, czy subtelnym. Tylko po co mam tak robić zawsze ? Aby zrobić Tobie przyjemnośc ? Ja nie uzyskam z tego tytułu żadnych profitów. A mdłe konfrontacje mnie nie bawią.
Cytat:
Ale skoro taki ma być PP, skoro większość to bawi, to trudno. Ja stąd nie chcę iść i tak.
Nikt, sądzę, że nie chce Ciebie stąd wyrzucić. Jesteś jak jedno z tych kólek w maszynie do zaspokajania wzajemnych przyjemności portalowiczów.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
| Dodane dnia 24-10-2009 08:20 |
|
A nazywanie kogoś wprost pajacem, dlatego, że ma inne zdanie; to pewien zabieg robiony celowo.
Czasem jak czytam, pewne wypowiedzi to zdaje mi się, że sztuki dyskusji osoby te powonny się uczyć w normalnej szkole, albo na ulicy. Za pewne określenia można otrzymać odpowienią ripostę
To jest portal literacki Taaaak
Cytat: Zdję sobie sprawę, że pijesz do mnie. Aha i nie piłem do ciebie, wybacz. Nie zauważyłem niestety, abyś był agresywny, najwyżej złośliwy. Musisz się więcej starać.
Cytat: Jesteś jak jedno z tych kólek w maszynie do zaspokajania wzajemnych przyjemności portalowiczów. No, Ty też jesteś, tak. Wszyscy jesteśmy częścią systemu. Nie jesteś Lunarem, ludzie cię lubią, jak mówiłem, aby zasłużyć na miano buntownika, renegata nawet portalowego, trzeba więcej się starać, znacznie więcej.
|
|
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
wiewioorka
Użytkownik
|
| Dodane dnia 21-11-2009 17:20 |
|
A jak daleko może sięgać prowokacja, kiedy temat robi się niesmaczny? Kto ma niższy poziom, ten który rzuci głupawym tekstem, czy ten który się wda z nim w dyskusję na narzucony celowo temat?
|
| Adwokat po sprawie, panna po zabawie - diabła warci...
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
Wiktor Orzel
Administrator
|
| Dodane dnia 21-11-2009 17:58 |
|
Cytat: Zadysta napisał/a:
Zdję sobie sprawę, że pijesz do mnie. Ależ oczywiście mogłbym. I zapewne niejednokrotnie zauważyłeś, że robię to często jezykiem wyważonym, naukowym, czy subtelnym. Tylko po co mam tak robić zawsze ? Aby zrobić Tobie przyjemnośc ? Ja nie uzyskam z tego tytułu żadnych profitów. A mdłe konfrontacje mnie nie bawią.
Zadysta chyba pomyliłeś portale. Niektóre posty na forum PP swoim poziomem dorównują tym na onecie. Tu nie chodzi o sztuczny język i miłe słówka, tylko szacunek do drugiej osoby, który powinien być sprawą nadrzędną. Internet czasami ludziom uderza do głowy i niektórym wydaje się, że im wszystko wolno. Takie zachowania będziemy tępić, a jeśli komuś to tak bardzo nie odpowiada to zawsze może zmienić portal.
|
| wiktororzel.pl
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
evivvalarte
Użytkownik
|
| Dodane dnia 21-11-2009 21:34 |
|
| "Chyba portal jest po to, by prowokować"- Zadysta . Sory ale skoro na portal ma prowokoac to ja pie........ taki portal.
|
a normalnie to jestem pieczara tak na mnie wołaja w szkole
|
|
| Do góry |
|
|
| Autor |
|
|
Usunięty
Gość
|
| Dodane dnia 15-01-2011 17:55 |
|
Cytat: dwa_warkocze napisał/a:
Zgaszam się z Caristą666.
Jeśli na forum pojawi się siedmiolatek, to nie będę mówiła w dyskusji językiem siedmiolatka. (ośmio-, dziewięcio- itd.).
Mnie nie przeszkadza, jeśli ktoś używa słów, których nie rozumiem (rzadko się zdarza  ale się zdarza). Co więcej, lubię to, bo zawsze takie słowo sprawdzam, zapamiętuję i mam okazję nauczyć się czegoś nowego.
Zgadzam się. Poznane słowo wzbogaca nasz język.
|
|
|
|
| Do góry |
|