Autor |
RE: Fenomen RYBY
|
Hyper
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-02-2009 09:48 |
|
Drogą dedukcji wykoncepowałam jak stoi. W celu uprawy trzciny cukrowej co jak wiemy jest bardzo trudne, RYBA czasowo przeniósł się na tereny sprzyjające uprawie. W owych okolicach zapis foniczny słów odbiega od zwykle przyjętych. \Dodatkowo, RYBA, przejęty rolą nabył był luzackiego stylu. Stąd forma przywitania: "che", czyt. "cze", co jak wiemy jest dość popularnym skrótem zawołania "cześć" lub też "czołem", zgrabnie połączonym z "czuwaj". dodatkowo pragnę nadmienić, że RYBA, jak widać, został sprowokowany do okrzyku przez przechodzącego Valda. Zajęty skrupulatną pracą, zareagował krótko i typowo. Niewykluczone jednak, że odpowiedź RYBY stanowiła rodzaj prychnięcia, lub też zadławienia "he", co tendencyjnie zostało przedstawione w tekście za pomocą nienawistnej literki "c", która to wkradła się przed "he".
|

RYBA rządzi, RYBA radzi, RYBA nigdy cię nie zdradzi!.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Miladora
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-02-2009 11:42 |
|
Uważam, że istnieje jeszcze inna koncepcja i ta wydaje się być najbardziej prawdopodobna - otóż RYBA jest także kwintesencją taktu, kultury i dobrej woli. Dlatego ZAWSZE odpowie w języku i w sposób jak najlepszy dla tego, z kim się wita. Będąc na Podhalu, RYBA odkłaniał się Góralom przaśnymi słowy - Szczęść Boże. Dlatego śmiem twierdzić, że to nie skłonności ku polityce spowodowały ów sławetny respons - "che", tylko głębokie poczucie i współodczuwanie człowieczeństwa we wszystkich jego przejawach.
Śmiem twierdzić jednak, że RYBA nigdy by się nie splamił pozdrowieniem - heil... Natomiast w kwestii wznoszenia toastów, RYBA opanował wszystkie języki świata.
I nie jest to absolutnie przejawem oportunizmu, tylko dobrej woli i dbaniem o komfort osoby, z którą akurat RYBA obala flachę.
|
Zawsze tkwi we mnie coś, co nie przestaje się uśmiechać (Romain Gary).
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
SzalonaJulka
Użytkownik
|
Dodane dnia 27-02-2009 21:58 |
|
Zgadzam się absolutnie z moimi przedmówczyniami i zgłaszam jeszcze jedna możliwość wyjaśnienia opisanego zdarzenia. Przytoczony przez Kolegę Burego fragment dialogu został dość tendencyjnie wyrwany z kontekstu - dlatego nie możemy stwierdzić, czy RYBA nie wypowiedział słowa - "-che" w celu zachowania konspiracji i przeniknięcia w struktury obcego sobie ideologicznie obozu, w sobie tylko widomym celu. Znając RYBĘ są to cele najwyższej wagi.
Cytat:

Sensacyjne odkrycie u wybrzeży wyspy Ambion (Indonezja) - nurkowie-przewodnicy spotkali rybę, w której natychmiast rozpoznali bliską krewną RYBY - nazwana została "Psychodelika".
Co za radość dla RYBY i wszystkich jego wielbicieli!!!
|
nikt nie reklamował
szczęścia jak podpasek
jesteś tego warta
(ja)
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 27-02-2009 22:12 |
|
|
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Miladora
Użytkownik
|
Dodane dnia 27-02-2009 22:13 |
|
Droga i Szanowna Przedmówczyni, a Koleżanko - to rzeczywiście sensacyjne odkrycie, ale nie uprzedzajmy faktów - kto powiedział, że jest to zaledwie krewna RYBY? A może to sam RYBA we własnej osobie dał nam ponadczasowy znak, niczym zstąpienie z Nieba.
A więc trzeba się liczyć z tym, że SŁOWO STAŁO SIĘ RYBĄ i zamieszkało między nami.
Oczywiście do czasu, kiedy biegli w Piśmie nie wypowiedzą się autorytatywnie w tej kwestii, należy traktować ten fenomen objawienia li tylko z nadzieją, że faktycznie jest to sam wielki RYBA we własnej osobie, ale nadzieja uskrzydla nasze serca, tak więc z zaparty tchem będziemy oczekiwać rezultatu badań nad pismami RYBY, czyli Rybiblią.
Odnośnie 12 Ksiąg Dalszych dziejów RYBY, śmiem zauważyć nieśmiało, że właśnie wydana została 13 Księga, w dodatku z zapowiedzią kontynuacji tej fenomenalnej epopei.
RYBA jest wśród nas! Radujmy się!
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Hyper
Użytkownik
|
Dodane dnia 27-02-2009 22:24 |
|
RYBA jak Alfa i Omega. Nie powstał, nie zginął, JEST!
|

|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
bosski_diabel
Użytkownik
|
Dodane dnia 27-02-2009 22:41 |
|
duuuuużo wody życzę Rybie
|
...jeśli chodzi o miłość jestem dachowcem
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
SzalonaJulka
Użytkownik
|
Dodane dnia 27-02-2009 22:47 |
|
Bosski jesteś bosski niczym RYBA, ale znając naszego guru lepiej, życzyłbyś mu raczej dużo wódy...
Szanowna Miladoro, nie zapominaj, że to właśnie my - niatchnieni przez RYBĘ jesteśmy autorami Rybibiblii, a jedynym RYBOznawcą (uczonym w Rybibiblii) pozostaje Valdens. Do nas więc należy uznanie, lub nie uznanie "Psychodeliki" za prawdziwego RYBĘ. Nie jest to zadanie łatwe, bo wiele na naszej drodze było już RYB fałszywych... dlatego ja na razie pozostaję sceptyczna.
|
nikt nie reklamował
szczęścia jak podpasek
jesteś tego warta
(ja)
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Miladora
Użytkownik
|
Dodane dnia 27-02-2009 23:09 |
|
Sceptycyzm to zaleta ze wszech miar wskazana, ale nawet ona nie powinna tak całkowicie pozbawiać nadziei wiernych wyznawców RYBY - to znaczy, zawsze weźmy jeszcze poprawkę na radosne niewiadome.
Co do kwestii Samozwańca - nie wierzę, żeby ktokolwiek miał odwagę i czelność podszywać się pod tak znakomitą i charyzmatyczną postać jak RYBA. To po prostu niemożliwe. RYBA jest jeden jedyny i nie do podrobienia. Zresztą z zaprezentowanego nam powyżej oblicza aż bije mądrość i wiedza - tego się nie da podrobić.
RYBA TO AUTENTYK.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
SzalonaJulka
Użytkownik
|
Dodane dnia 27-02-2009 23:16 |
|
Chciałabym być tak pełna radosnego entuzjazmu, jak moja szanowna przedmówczyni Milladora. Niestety. Primo: nawet nazwanie objawionego stworzenia "Samozwańcem" jest przedwczesne, gdyż kazał się zwać "Psychodelią", a nie RYBĄ, co z reszta dobrze o nim świadczy. Secundo: jeżeli jest to nasz RYBA powinien posiadać szereg zdolności i umiejętności, jak latanie, pełzanie, taniec na rurce, śpiewanie scatem i wiele innych. Śmiem wątpić, czy "Psychodelika" - mimo niewątpliwej inteligencji potrafi to wszystko.
|
nikt nie reklamował
szczęścia jak podpasek
jesteś tego warta
(ja)
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
SzalonaJulka
Użytkownik
|
Dodane dnia 27-02-2009 23:57 |
|
Cytat: Lidka napisał/a:
SzalonaJulka-- 
ano Szalona - nie wyprę się 
pozdrawiam
|
nikt nie reklamował
szczęścia jak podpasek
jesteś tego warta
(ja)
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 28-02-2009 00:15 |
|
Cytat: a jedynym RYBOznawcą (uczonym w Rybibiblii) pozostaje Valdens.
mam do tego dorobić ideologię i nakreślić doktryny? mogę, nie ma problemu, ale nie miejcie potem pretensji, że upadło chrześcijaństwo...
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Hyper
Użytkownik
|
Dodane dnia 28-02-2009 00:18 |
|
Hm.. niewykluczone jednak, że RYBA objawił się w postaci "Psychodeliki" na obraz swój i podobieństwo. Przy jego rozlicznych talentach i możliwościach, niewykluczone, że przewidując niedosyt obrazowy miłośników, postanowił ukazać się w najmniej oczekiwanym miejscu i czasie.
(zdaję sobie sprawę z problemu stylistycznego powyższego zdania. Na usprawiedliwienie dodam, że odczuwam wyraźny wpływ późnej pory oraz Gin... nie mylić z adminką).
|

|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
SzalonaJulka
Użytkownik
|
Dodane dnia 28-02-2009 00:20 |
|
Valdens, to już dawno ustalone, że jesteś pierwszym profesorem RYBOznawstwa...
RYBia ideologia już dawno istnieje, a doktryną RYBA się brzydzi... z wszystkimi zaś religiami jakimś cudem współistnieje 
o jakieś drobne komentarze i nadinterpretacje mógłbyś się jednak pokusić... chociażby na próbę odpowiedzi, czy "Psychodelika" jest prawdziwym wcieleniem RYBY?
|
nikt nie reklamował
szczęścia jak podpasek
jesteś tego warta
(ja)
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Hyper
Użytkownik
|
Dodane dnia 28-02-2009 00:22 |
|
To prawda, ale też, w związku z pojawieniem się ostatniego objawienia (badania autentyczności w trakcie) obserwujemy powstanie RYBOgrafii. To epokowa chwila!
|

|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
SzalonaJulka
Użytkownik
|
Dodane dnia 28-02-2009 00:28 |
|
Nadal pozostaję sceptyczna. W RYBIEj ideologii nie istnieją w zasadzie ograniczenia, wolno więc tworzyć obrazy RYBY. Powstało ich już wiele. Być może to kolejny, namalowany tym razem przez samą Naturę?
Rozważyłabym jednak prostsze rozwiązanie: czy nie jest to jakiś krewny RYBY... któż bowiem śmiałby stwierdzić, że RYBA nie ma rodziny?
|
nikt nie reklamował
szczęścia jak podpasek
jesteś tego warta
(ja)
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 28-02-2009 00:29 |
|
To rzeczywiście cuda. Ale czy dalej będzie tak pokojowo koegzystować z religiami, kiedy przekażę światu jak brzmi objawienie, które dziś przekazał mi pychodeliczny RYBA, a które brzmi: "Ukłoń się pod mym wizerunkiem."
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
SzalonaJulka
Użytkownik
|
Dodane dnia 28-02-2009 00:31 |
|
hmm... na pewno się nie przesłyszałeś? mnie prawdziwy RYBA powiedział: "Walnij sobie lufę przed moim wizerunkiem."
jeśli "Psychodelia" kazał Ci bić pokłony, jest hochsztaplerem i przeczy całej RYBIej ideologii
|
nikt nie reklamował
szczęścia jak podpasek
jesteś tego warta
(ja)
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Hyper
Użytkownik
|
Dodane dnia 28-02-2009 00:35 |
|
A czy to aby na pewno RYBA powiedział, czy może to podszepty antyRYBY? (jeszcze trochę, a stanę się bluźniercą, nie jest to moim zamysłem)
Co do walnięcia lufy... Jako każesz, takoż czynię
|

|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
SzalonaJulka
Użytkownik
|
Dodane dnia 28-02-2009 00:37 |
|
Nie przesadzajmy z antyRYBĄ, myślę, że to nasz znakomity RYBibiblista robi eksperymenty, aby sprawdzić naszą wiedzę o RYBIE i jej ideologii.
Jednak prawdziwy RYBizm zawsze się obroni - vide lufa
|
nikt nie reklamował
szczęścia jak podpasek
jesteś tego warta
(ja)
|
|
Do góry |
|