Autor |
RE: Quo Vadis
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 04-03-2009 22:37 |
|
Cytat: Zwłaszcza tym niedosięgłym już dzisiaj ideałem prawdziwego, silnego, odważnego, zdecydowanego mężczyzny, który po całonocnej libacji bierze kąpiel w śniegu.
Wypity alkohol znieczula na odczuwanie zimna - wiem z autopsji. Kmicic Cię nabrał na starą sztuczkę.
Cytat: świetne wyraziste role wielkich polskich aktorów.
No tak, pod tym względem te stare ekranizacje zdecydowanie biją "Quo Vadis". W tamtych czasach niemal każdy polski film aktorsko stał na nieosiągalnym dziś poziomie. Nigdy nie rozumiałem tej krytyki pani Braunek jako Oleńki - moim zdaniem wspaniała aktorka.
Ekranizacje p. Jerzego Hoffmana mają to pozorne szczęście, a naprawdę to nieszczęście w tym, że lecą w TVP w każde święta, przez co się przejadły i wielu widzów ma ich zwyczajnie dość.
Dlaczego np. nie puszczają "Popiołów" p. A.Wajdy?!
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 04-03-2009 22:51 |
|
Skoro ona nie pasuje, ot co rzec o obsadzie "Ogniem i mieczem"? Pan Domagarow jako pan Bohun też chyba odstawał od wizji sienkiewiczowskiej (?), nie mówiąc o pokaźnej postawy chłopie Skrzetuskim, który od Małego Rycerze był wyższy o jakieś 15 cm. Chociaż i tak nikt ni przebije wersji włoskiej gdzie Skrzetuskiego grał Vinetou.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 04-03-2009 23:03 |
|
Cytat: Zwłaszcza tym niedosięgłym już dzisiaj ideałem prawdziwego, silnego, odważnego, zdecydowanego mężczyzny, który po całonocnej libacji bierze kąpiel w śniegu.
Wypity alkohol znieczula na odczuwanie zimna - wiem z autopsji. Kmicic Cię nabrał na starą sztuczkę.
_W_ to pogratulować krzepy. Też bym tak chciała, ale nie wypada mi odsłaniać torsu. Jeszcze bym mandat dostała ;-)
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 04-03-2009 23:16 |
|
Eee tam, no chyba od pań policjantek. Bo pewnie dla panów policjantów w tej sytuacji mandat byłby ostatnią rzeczą przychodzącą do głowy. 
Poza tym równouprawnienie płci jest.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Jack the Nipper
Użytkownik
|
Dodane dnia 05-03-2009 08:37 |
|
Cytat: Bo pewnie dla panów policjantów w tej sytuacji mandat byłby ostatnią rzeczą przychodzącą do głowy.
Od policjantów to moze nie, ale parówkowi chłopcy ze Straży Wiejskiej juz by skorzystali z okazji do zarobku 
Do tematu - Quo Vadis mnie zmęczyło i wynudziło. Za Sienkiewiczem nie przepadam - przez "Latarnika". Jak można robić bohatera z kogoś, kto jest nieodpowiedzialnym baranem?
|
Gdyby Bóg chciał, aby ludzie chodzili nago, to by nas takimi stworzył.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 05-03-2009 10:51 |
|
ale przecież nikt nie szuka do obsady aktorów przypominających tych z opisu książki. to jakiś szaleniec by musiał robić. Jeżeli są to ważne cechy i owszem.Np Mały rycerz, ma być mały, Ursus duży, a Helena piękna. I wsio. Wiadomo Rachela jest cyganką, głupio jakby u Wajdy zagrała ją wymieniana wyżej Braunek, ale Maja Komorowska była świetna, nie trzeba było brać Jędrusik (mniam). Starsi grają młodcyh, młodzi starszych, nie ma co wariować, grunt aby nie robi z Lindy arbitra elegancji, a wszystko gra.
|
|
|
Do góry |
|