Quo Vadis
Portal Pisarski » Książki i Filmy » Filmy
  • Strona:
  • «
  • 1
  • 2
Autor
RE: Quo Vadis
Usunięty Gość
Dodane dnia 04-03-2009 22:37
Cytat:
Zwłaszcza tym niedosięgłym już dzisiaj ideałem prawdziwego, silnego, odważnego, zdecydowanego mężczyzny, który po całonocnej libacji bierze kąpiel w śniegu.

Wypity alkohol znieczula na odczuwanie zimna - wiem z autopsji. Kmicic Cię nabrał na starą sztuczkę.:p
Cytat:
świetne wyraziste role wielkich polskich aktorów.

No tak, pod tym względem te stare ekranizacje zdecydowanie biją "Quo Vadis". W tamtych czasach niemal każdy polski film aktorsko stał na nieosiągalnym dziś poziomie. Nigdy nie rozumiałem tej krytyki pani Braunek jako Oleńki - moim zdaniem wspaniała aktorka.
Ekranizacje p. Jerzego Hoffmana mają to pozorne szczęście, a naprawdę to nieszczęście w tym, że lecą w TVP w każde święta, przez co się przejadły i wielu widzów ma ich zwyczajnie dość.

Dlaczego np. nie puszczają "Popiołów" p. A.Wajdy?!
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 04-03-2009 22:51
Skoro ona nie pasuje, ot co rzec o obsadzie "Ogniem i mieczem"? Pan Domagarow jako pan Bohun też chyba odstawał od wizji sienkiewiczowskiej (?), nie mówiąc o pokaźnej postawy chłopie Skrzetuskim, który od Małego Rycerze był wyższy o jakieś 15 cm. Chociaż i tak nikt ni przebije wersji włoskiej gdzie Skrzetuskiego grał Vinetou. ;)
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 04-03-2009 23:03
Cytat:
Zwłaszcza tym niedosięgłym już dzisiaj ideałem prawdziwego, silnego, odważnego, zdecydowanego mężczyzny, który po całonocnej libacji bierze kąpiel w śniegu.

Wypity alkohol znieczula na odczuwanie zimna - wiem z autopsji. Kmicic Cię nabrał na starą sztuczkę.

_W_ to pogratulować krzepy. Też bym tak chciała, ale nie wypada mi odsłaniać torsu. Jeszcze bym mandat dostała ;-)
Do góry
Autor
Usunięty Gość
Dodane dnia 04-03-2009 23:16
Eee tam, no chyba od pań policjantek. Bo pewnie dla panów policjantów w tej sytuacji mandat byłby ostatnią rzeczą przychodzącą do głowy. :)
Poza tym równouprawnienie płci jest.
Do góry
Autor
Jack the Nipper Użytkownik
Dodane dnia 05-03-2009 08:37
Cytat:
Bo pewnie dla panów policjantów w tej sytuacji mandat byłby ostatnią rzeczą przychodzącą do głowy.

Od policjantów to moze nie, ale parówkowi chłopcy ze Straży Wiejskiej juz by skorzystali z okazji do zarobku ;)

Do tematu - Quo Vadis mnie zmęczyło i wynudziło. Za Sienkiewiczem nie przepadam - przez "Latarnika". Jak można robić bohatera z kogoś, kto jest nieodpowiedzialnym baranem?
Gdyby Bóg chciał, aby ludzie chodzili nago, to by nas takimi stworzył.
Do góry
Numer GG
Autor
TomaszObluda Użytkownik
Dodane dnia 05-03-2009 10:51
ale przecież nikt nie szuka do obsady aktorów przypominających tych z opisu książki. to jakiś szaleniec by musiał robić. Jeżeli są to ważne cechy i owszem.Np Mały rycerz, ma być mały, Ursus duży, a Helena piękna. I wsio. Wiadomo Rachela jest cyganką, głupio jakby u Wajdy zagrała ją wymieniana wyżej Braunek, ale Maja Komorowska była świetna, nie trzeba było brać Jędrusik :) (mniam). Starsi grają młodcyh, młodzi starszych, nie ma co wariować, grunt aby nie robi z Lindy arbitra elegancji, a wszystko gra.
Do góry
  • Strona:
  • «
  • 1
  • 2
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Wiktor Orzel
  • 11/02/2026 11:56
  • Niestety, z tych reklam Portal się utrzymuje, ale spróbujemy je wykluczyć tak, żeby nie utrudniały nawigacji, tylko potrzebujemy skrinów
  • Wiktor Orzel
  • 11/02/2026 11:53
  • Zbyszku, podeślij skrina na maila redakcyjnego. Polecamy bloker reklam dla Firefoxa, wtedy portal jest wyczyszczony: [link]
  • Zbigniew Szczypek
  • 09/02/2026 22:07
  • Wiktorze - mam jakąś "kotarę" na dole głównej strony, towarzyszącą mi na każdej stronie, Tak samo jakaś ikonka "kurs kreatywnego pisania"-te dwie rzeczy blokują. Ile razy chcę coś napisać, odświerzam.
  • Wiktor Orzel
  • 09/02/2026 15:02
  • Zbyszku, o jakie nakładki chodzi? Podeślesz na maila redakcyjnego screeny?
  • gertruda burgund
  • 06/02/2026 18:48
  • szkoda że MALOWANIE SŁOWEM to tylko pięć tekstów... :( może jeszcze do 7.02 ktoś się zmobilizuje?
  • Zbigniew Szczypek
  • 04/02/2026 16:19
  • Czy te nowe nakładki/skórki na stronie są konieczne? przeszkadzają w normalnym korzystaniu ze strony PP? Może na stałe z boku, dla zainteresowanych? A nie nachalnie
  • Zbigniew Szczypek
  • 04/02/2026 16:16
  • Trochę mnie z Wami nie było - serdecznie pozdrawiam!
  • Darcon
  • 04/02/2026 15:20
  • Dla zainteresowanych edytowałem swój wpis w wątku UTWORY konkursu Malowanie słowem.
  • Darcon
  • 09/01/2026 08:00
  • Mamy to. :) Pierwszy utwór konkursu "Malowania słowem" dostępny na stronie głównej. EDIT. Mamy już dwa utwory :)