BAADER-MEINHOF
Portal Pisarski » Książki i Filmy » Filmy
Autor
BAADER-MEINHOF
Wiktor Orzel Administrator
Dodane dnia 21-04-2009 13:40
Jako, że byłem sam w kinie, postanowiłem podzielić się opinią. Film opowiada historię Frakcji Czerwonej Armii (RAF - niem. Rote Armee Fraktion, ang. Red Army Fraction), radykalno - lewicowo - anarchistycznego ugrupowania terrorystycznego, które działało w RFN w latach siedemdziesiątych, doprowadzając Niemcy do poważnego kryzysu finansowego (tkzw. niemiecka jesień) Genezy powstania organizacji nalezy się doszukiwać w krwawo stłumionych manifestacjach studenckich w latach pięćdziesątych.

RAF sprzeciwiał się interwencji zbrojnej w Wietnamie, okupacji USA w Niemczech, czy też wsparciu oddziałów Izreaelskich przez USA. Działania RAFu, początkowo nieśmiałe napady na banki, czy demonstracje przerodziły się potem w zaaplanowane operacje zbrojne.

Mając wsparcie palestyńskich terrorystów uprowadzili samolot, (który potem został odbity), odbili jednego z przywódców bojówki z więzienia... Prześladowano także biznesmenów oraz sędziów, którzy zajmowali się procesem przywódców. Więcej przeczytacie sobie na wikipedii > klik

Sam film jest dość długi. Wymaga od widza trochę więcej niż biernego oglądania. Akcja filmu zaczyna się w latach pięćdziesiątych, a całe tło rewolucyjne pełni tutaj ważną funkcję. Kreacje dowódców Komanda są charakterystyczne. Idealnie dobrano aktorów, którzy wyglądają jak żywe kopie prawdziwych postaci. Mocne, charakterystyczne osobowiści ale nie tylko...

Film daje do myślenia... czy warto poświęcać się dla idei? Co jest efektem radykalizmu?

Polecam.
wiktororzel.pl
Do góry
  • Skocz do forum:
Polecane
ShoutBox
  • Szymon K
  • 30/01/2025 06:22
  • Dlaczego zniknęły moje linki do ksiażki?
  • Wiktor Orzel
  • 02/01/2025 11:06
  • Wszystkiego dobrego wszystkim!
  • Janusz Rosek
  • 31/12/2024 19:52
  • Udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku 2025
  • Zbigniew Szczypek
  • 30/12/2024 22:28
  • Iwonko - dziękując za życzenia - kocham zdrowie i spokój oraz miłość, pełną świąt! A Tobie Iwonko i wszystkim na PP życzę Szczęśliwego Nowego Roku, by każdy dzień był święty/świętem
  • ajw
  • 22/12/2024 11:13
  • Kochani, zdrowych, spokojnych i pełnych miłości świąt!
  • Berele
  • 16/11/2024 11:56
  • Siema. Znalazłem strasznie fajną poetkę: [link] Co o niej sądzicie?
  • ajw
  • 01/11/2024 19:19
  • Miło Ciebie znów widzieć :)
  • Kushi
  • 31/10/2024 20:28
  • Lata mijają, a do tego miejsca ciągnie, aby wrócić chociaż na chwilę... może i wena wróci... dobrego wieczorku wszystkim zaczytanym :):)
  • Szymon K
  • 31/10/2024 06:56
  • Dziękuję, za zakwalifikowanie, moich szant ma komkurs. Może ktoś jeszcze się skusi, i coś napiszę.
  • Szymon K
  • 30/10/2024 12:35
  • Napisałem, szanty na konkurs, ale chciałem, jeszcze coś dodać. Można tak?