Autor |
Powieści grozy
|
piotrek0515
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-07-2009 09:54 |
|
Czy ktoś mógłby polecić jakieś ciekawe horrory/thrillery lub inne gatunkowo powieści grozy, których akcja (najlepiej przepojona elementami fantastyki - choć bez przesady) w dużej części rozgrywa się w lesie/lochach/starych zamczyskach/nawiedzonych domach itp.? Byłbym bardzo wdzięczny
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
RE: Powieści grozy
|
Marcin Sierszynski
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-07-2009 11:07 |
|
Największą powieść grozy, jaką przyszło mi czytać, była seria o tajemniczym mistrzu, który spuchł, utył i posiwiał.
|
nie będziemy królami nie będziemy królami
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 01-07-2009 11:12 |
|
Zagłada domu Usherów - E.A. Poego - przepełniona elementami makabrycznymi historia, postrzegana jako arcydzieło amerykańskiej literatury gotyckiej.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
jakub
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-07-2009 14:07 |
|
Stephen King "Worek kości" - nawiedzony dom chociaż czy jest tam fantastyka, w pewnym stopniu jedynie 
Stephen King "Ręka mistrza" - nawiedzona wyspa, jest trochę fantastyki, zależy jak ją postrzegasz
|
"Ludzie na całym świecie uwielbiają okazje. Każdy chciałby dostać coś za nic, nawet jeśli przyszłoby mu zapłacić za to wszystkim" - Stephen King
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 01-07-2009 14:09 |
|
"Muminki"
No, mnie się ta bajka wydawała przerażająca, kiedy oglądałam ją jako dziecko.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Edith
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-07-2009 16:30 |
|
kiedy przebiega mnie lekki dreszczyk to jest ok, jeśli zaczynam mocno się bać to źle się z tym czuję, dlatego nie czytam powieści grozy, ide dalej i zastanawiam się jakim człowiekiem trzeba być by takie powieści pisać, po co i dlaczego?, co w tym fajnego?, mnie to raczej niepokoi, ze ludzie piszą takie książki, strach się bać
|
Życie to taki dziwny prezent. Na początku się je przecenia, potem się go nie docenia, w końcu kojarzy się, ze to nie był prezent a tylko pożyczka i pragnie się na nie zasłużyć.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
piotrek0515
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-07-2009 19:59 |
|
Cytat: 13outy napisał/a:
"Muminki"
No, mnie się ta bajka wydawała przerażająca, kiedy oglądałam ją jako dziecko.
Nie wiem jak Wy, ale ja do dzisiaj mam gęsią skórkę jak widzę Bukę albo Hatifnatów. Muminki rzeczywiście przerażająca bajka, co nie zmienia faktu, że jedna z moich ulubionych 
"Worek kości" już "zaliczyłem", bardzo mi się podobał.
Na pewno zajrzę do poleconych tytułów, dzięki
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 01-07-2009 20:45 |
|
Niezłe są opowiadania H.P. Lovecrafta. Nie wszystkie, rzecz jasna, ale kilka naprawdę warto przeczytać.
|
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 02-07-2009 08:02 |
|
Cytat: valdens napisał/a:
Niezłe są opowiadania H.P. Lovecrafta.  Nie wszystkie, rzecz jasna, ale kilka naprawdę warto przeczytać.
Na przykład? Przeczytałam może 5-6 i wszystkie były badziewne. Może Lovecraft miał fajne pomysły, ale pisarz z niego nijaki.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
valdens
Użytkownik
|
Dodane dnia 02-07-2009 09:22 |
|
Na przykład "Coś na progu" i "Świątynia", i jeszcze pewnie bym jakieś znalazł, gdybym się uparł. (a te dwa mam na dysku, jakby ktoś chciał...)
|
- Pływanie wyszczupla - powiedział wieloryb.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
piotrek0515
Użytkownik
|
Dodane dnia 02-07-2009 12:07 |
|
Cytat: Oke_Mani napisał/a:
Cytat: valdens napisał/a:
Niezłe są opowiadania H.P. Lovecrafta.  Nie wszystkie, rzecz jasna, ale kilka naprawdę warto przeczytać.
Na przykład? Przeczytałam może 5-6 i wszystkie były badziewne. Może Lovecraft miał fajne pomysły, ale pisarz z niego nijaki.
Dlaczego badziewne? Mam dwa zbiory opowiadań Lovecrafta, z których na razie przeczytałem jeden i powiem szczerze, że praktycznie wszystkie opowieści mi się bardzo podobały. Ma waćpan po prostu ogromną fantazję moim zdaniem, a i w słowa ładnie ją ubrać potrafi. Jak dla mnie groza i dreszczyk emocji w czystym wydaniu
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 02-07-2009 12:39 |
|
Ja przeczytałam zbiór "Zew Cthulhu". Wyobraźnię, owszem, ma, ale tylko, jeśli chodzi o przedwiecznych. Same historie są mało ambitne, mało zaskakujące i w gruncie rzeczy nie straszne.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
ginger
Użytkownik
|
Dodane dnia 02-07-2009 12:48 |
|
Achaja Ziemiańskiego.
To nie jest - przynajmniej w teorii - żaden horror, ale mnie do tej pory przechodzą dreszcze, jak pomyślę o niektórych scenach... Nie wiem, może tylko ja tak mam
|
que bonito seria tu mar si suspiera yo nadar
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 02-07-2009 13:02 |
|
Ginger, o które sceny Ci chodzi?
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
ginger
Użytkownik
|
Dodane dnia 02-07-2009 13:03 |
|
Scena wbijania szpilek z trucizną nigdy nie zostawi mnie w spokoju...
|
que bonito seria tu mar si suspiera yo nadar
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 02-07-2009 13:16 |
|
A ja nie mogę sobie przypomnieć nawet sceny, nie mówiąc już o całej książce, która autentycznie wywołałaby dreszcze...
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
TomaszObluda
Użytkownik
|
Dodane dnia 02-07-2009 17:11 |
|
Cytat: Stephen King "Worek kości" - nawiedzony dom chociaż czy jest tam fantastyka, w pewnym stopniu jedynie Pierwsza książka, po której czułem się niepewnie w ciemnym pomieszczeniu. Bałem się czytając.
Cytat: Nie wiem jak Wy, ale ja do dzisiaj mam gęsią skórkę jak widzę Bukę Pewno, że tak Buka jest straszna.
Cytat: Same historie są mało ambitne, mało zaskakujące to coś dla mnie. Nie znoszę ambitnych powieści. Muszę się poznać z Lovecraftem.
Ale niestety nic nie mogę odpowiedzieć na pytanie, autora tematu. Chociaż "Worek kości" w jakiś sposób by pasował.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
jakub
Użytkownik
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
piotrek0515
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-07-2009 19:53 |
|
"Lśnienie" to naprawdę mocna książka. Moim zdaniem znacznie bardziej klimatyczna od filmu i chyba jak dotąd najlepsza powieść King'a jaką czytałem.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
swobby
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-07-2009 22:24 |
|
Moim zdaniem najlepsza książka Kinga to "Cmętaż zwieżąt", no ale o gustach się nie dyskutuje... Jednak to ta właśnie pozycja wywarła największy wpływ. Polecam, jeśli chcecie nie przespać wielu nocy!
|
Little angel - your world can be so cruel...
Charon
|
|
Do góry |
|