Autor |
RE: Skąd bierzecie książki?
|
julanda
Użytkownik
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
niks
Użytkownik
|
Dodane dnia 28-07-2011 14:58 |
|
Cytat: Patok napisał/a:
Zatrudniam najemną bandę Hunów, która napada na księgarnie, biblioteki i Empiki
Dobry pomysł, też muszę sobie takich Hunów odnaleźć.;D
Skąd biorę książki... Biblioteki, księgarnie, Internet. Większość wypożyczam, część ściągam z sieci (ebooki i książki na telefon), rzadziej kupuję. Fundusze ograniczają, niestety!
|
Bądźmy ludźmi choćby tak długo, póki nauka nie odkryje, że jesteśmy czym innym.
S. J. Lec
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Berserkerka
Użytkownik
|
Dodane dnia 28-07-2011 18:48 |
|
W mojej bibliotece wyprzedają starsze książki (choć nie tylko) żeby mieć fundusze na nowe. Można kupić czasem coś bardzo fajnego za złotówkę
|
Istnieje teoria, że jeśli ktoś kiedyś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat, to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że już dawno tak się stało.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
zajacanka
Użytkownik
|
Dodane dnia 28-07-2011 23:26 |
|
A gdzie ta biblioteka?
|
Make peace not war.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Samuel Niemirowski
Użytkownik
|
Dodane dnia 29-07-2011 01:19 |
|
Pytanie: "Skąd bierzecie książki?" jest trochę dziwne, bo to tak jakby zapytać "Skąd bierzecie przyjaciół?". Nasze lektury kształtują nas z podobną mocą jak nasze znajomości. Bywają źródłem fascynacji i rozczarowań. Niewątpliwie osoba pochodząca z inteligenckiego domu, kulturalna i ciekawa świata ma większe szanse znaleźć dla siebie interesującą pozycję. Ma jakieś punkty wyjścia, punkty zaczepienia... Ale czy nie tak samo jest ze znajomościami?
|
"Nie będę zmieniał świata ani Zachodu. Podążą one ku swoim celom tak jak spadająca gwiazda. Ja będę jednak pracował i zmieniał się".
E. Wiechert
www.prozafotografii.blox.pl
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 29-07-2011 07:26 |
|
www.finta.pl jeszcze nie ale zamierzam
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Berserkerka
Użytkownik
|
Dodane dnia 29-07-2011 14:36 |
|
Zajacanka:
To biblioteka nr 27 na warszawskim mokotowie
|
Istnieje teoria, że jeśli ktoś kiedyś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat, to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że już dawno tak się stało.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
julanda
Użytkownik
|
Dodane dnia 29-07-2011 21:16 |
|
Cały czas pytacie "skąd bierzecie książki", a ja wciąż oddaję, oddaję, teraz pewnie znów wyniosę na śmietnik... Panie w bibliotece pokazują tylko, gdzie postawić karton i uśmiechają się ładnie. A jak im zabraknie miejsca? W starych książkach mieszkają z apetytem zaleszczotki... A córa ma czytnik i patrzy na mnie z przerażeniem, gdy coś przyniosę do domu... Bo kupuję, nie powiem. Teraz zawsze kupuję...
|
"Poezja jest snem śnionym w obecności rozumu." Tommaso Ceva
Dozgonnie wdzięczna Szaremu Kotu zza rzeki o imieniu Szakal...
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Vanillivi
Użytkownik
|
Dodane dnia 18-09-2013 20:29 |
|
Miałam sobie dać na razie spokój z zamawianiem książek, bo mam sporo rzeczy do czytania , ale trafiłam na fajną promocję w wydawnictwie Dialog (http://www.dialog.edu.com.pl/index.php?route=product/special) – mnóstwo książek po obniżonych cenach. I tak moja biblioteczka wzbogaci się o dziesięć kolejnych pozycji z zakresu polityki zagranicznej i stosunków międzynarodowych, wszystkie w cenie 5 zł.
Oto lista książek, które zamówiłam:
1. Scraton Phil (red.) – „11 września. Przyczyny i konsekwencje w opiniach intelektualistów.”
2. Avioutskii Viatcheslav – „Aksamitne rewolucje”.
3. Marchand Stephane – „Arabia Saudyjska. Zagrożenie”
4. Kapor Momo – „Blokada Belgradu”
5. Bolesta Andrzej – „Chiny w okresie transformacji”
6. Edouard Husson – „Inne Niemcy”
7. Fath Sebastian –„Religia w białym domu”
8. Parzymies Stanisław – „Stosunki międzynarodowe w Europie 1945 – 2004”
9. Civokov Germinal – „Proces Miloszewicia. Relacja obserwatora”
10. Barbara Stępniewska-Holzer – „Egipt. Stulecie przemian”
Jakby ktoś był zainteresowany, promocja trwa do końca września.
|
http://www.cala-reszta-nocy.blogspot.com Mój blog o życiu, podróżach i pisaniu.
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
suspekta
Użytkownik
|
Dodane dnia 18-12-2014 11:46 |
|
szukam po wyprzedażach, na targach, kupuję na aros.pl itp. Ale mam też zasadę, że książkę najpeirw sprawdzam, mam ograniczoną przestrzeń, więc nie kupuję w ciemno. W tej chwili chcę mieć komplet z tej listy: http://xiegarnia.pl/artykuly/.../najlepsze-ksiazki-2014-roku-literatura-polska/
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Darg27
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-12-2014 07:13 |
|
Ja najczesciej kupuje ksiazki juz uzywane w antykwariatach i na roznych bazarach. Chociaz bardzo czesto korzystam tez z allegro
|
środki czyszczące
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Elrondi
Użytkownik
|
Dodane dnia 03-01-2015 16:48 |
|
Lubię mieć własny egzemplarz książki. Jakoś poprawia mi to nastrój. Dlatego czasem zaczynam oszczędzać, by iść do Empiku, a wtedy bardzo szybko pięniądze znikają. Ale nie żałuję. Lubię antykwariaty. Można tam znaleźć świetne książki. Tam przekonałem się do horrorów. Biblioteki oczywiście również są niezastąpione. Zwłaszcza na okienkach w szkole.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Usunięty
Gość
|
Dodane dnia 03-01-2015 19:10 |
|
W bibliotekach jedynie lektury szkolne... resztę mam w domu, w swojej własnej bibliotece.... mam jeszcze tyle książek, że wystarczy mi na co najmniej 100 lat czytania... i jeszcze mogę się nie wyrobić... jestem mole książkowym
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
syrios
Użytkownik
|
Dodane dnia 12-01-2015 19:12 |
|
Czytam w księgarniach i to dobry sposób (często lepszy od bibliotek jeśli chodzi o nowe książki) a także fragmenty książek z internetu, e-booki (niszowe książki są często tylko tak dostępne), od znajomych i z księgarń.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
julkakulka
Użytkownik
|
Dodane dnia 13-01-2015 14:55 |
|
ja najczęściej korzystam z pdf'ów dostępnych w internecie do biblioteki chodzić nie lubię, bo nie potrafię się tam skupić,podziwiam moją koleżankę,która kiedy tylko ma wolną chwilę to biegnie do biblio
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
ciepielak1
Użytkownik
|
Dodane dnia 13-01-2015 17:10 |
|
ja tylko i wyłącznie kupuje książki. Wypożyczanie może jest i fajne ale wcale nie powiększa mojej kolekcji Raczej kupuje nowe książki przez internet
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
Asiola
Użytkownik
|
Dodane dnia 11-03-2015 13:57 |
|
Ja zawsze w matrasie kupuje bo chyba najszybciej się pojawiają dzisiaj zdażyłam kupić nawet "Clariel" Garth Nix http://www.matras.pl/clariel.html za 28zl na przedsprzedaży, uwielbiam świat fantasy z tym jestem zawsze na bieżąco, a zwłaszcza jeżeli chodzi o świat Starego Królestwa
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
mazak
Użytkownik
|
Dodane dnia 11-02-2017 15:09 |
|
Mnówstwo małych księgarni internetowych wystawia książki na allegro, czasem w naprawdę dobrej cenie. No i są jeszcze antkwariaty, zawsze coś można upolować za kilka złotych.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
qianaa6
Użytkownik
|
Dodane dnia 27-02-2017 13:09 |
|
Używanych książek warto szukać na aukcjach internetowych - ceny są niekiedy bardzo niskie, można też znaleźć wiele publikacji trudno dostępnych w klasycznych księgarniach. Z kolei nowe książki warto się zaopatrywać w księgarniach internetowych, spory wybór jest w księgarni PWN, na http://ksiegarnia.pwn.pl/bestsellery-pwn można przejrzeć ich bestsellery.
|
|
|
Do góry |
|
|
Autor |
|
KatarzynaKonopkaChludzinska
Użytkownik
|
Dodane dnia 15-06-2017 00:17 |
|
Ostatnio częściej korzystam jednak z bibliotek niż z księgarni. A właściwie z filii biblioteki publicznej w Małym Płocku, która jest w mojej wsi.
Zawsze wtedy, kiedy książka się nie spodoba można ją oddać i w dodatku nie za pieniądze, ale za Bóg zapłać
W dodatku jest czas na decyzję(niełatwą, a przecież nie wypożyczam książek w wielkich bibliotekach).
Podczas ostatniej wizyty wypożyczyłam:
"Łowców głów" Jo Nesbo(właśnie kończę czytać, zostały mnie tylko cztery rozdziały)
"Mikołajka"
"Ogniem i mieczem"
I przy okazji można usłyszeć od bibliotekarki, że dzisiaj nie ma czegoś takiego jak klasyczny kanon lektur.
|
|
|
Do góry |
|